címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. május 18. | szombat
Erik és Alexandra napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Nyílt nap a Vízi Turisztikai Megállóhelyen

Nyílt nap a Vízi Turisztikai Megállóhelyen

A „Karakán Tavirózsák” szervezésében kedden nyílt nap keretében lehetett kipróbálni a 3 éve átadott új váci csónakház bérelhető eszközeit. Az eseményen Matkovich Ilona egyeztetett Nyikos András projektmenedzserrel az „Aktív turizmus fejlesztése” nevet viselő pályázat nyújtotta lehetőségekről.

A tervek kapcsán Matkovich Ilona polgármester azon pályázat részleteiről tárgyalt a sportági szakszövetség projektmenedzserével, Nyikos Andrással, amelyről januárban lakossági fórumot is tartottak a Városházán. Ennek célja, hogy a Duna-parti csónakházat is magába foglaló területen fedett közösségi tér jöhessen létre, továbbá finanszírozható legyen a területrendezés, kertépítés, valamint további hajótároló épület(ek) kialakítása.

Kiss Zsolt tájékoztatása szerint a nyílt nap első részében Vácról indulva kerékpárral jutottak el a résztvevők egészen Verőcéig, majd ott hajókba szállva értek vissza a Dunán a létesítményig, ahol közös ebéd közben beszélgettek az elmúlt időszakról, az új eszközkölcsönzési formáról és a jövő terveiről.

Az alpolgármester mindenkit arra biztat, hogy vegye igénybe a most bevezetett lehetőséget, hiszen bárki kerékpárra, vagy vízre szállhat, hiszen már kölcsönözhető kerékpár, kajak, kenu és SUP is.

***

Az előző évtized vége felé született az elképzelés, hogy a fővárosban és a Dunakanyarban jelentős mértékben fejlesztik a víziturizmust.

Hosszas egyeztetések, tervmódosítások után a beruházás az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Vác Város Önkormányzatának és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség összefogásának köszönhetően valósult meg.

Az alapkőletétel ünnepélyes keretek között 2019 nyarán történt.

A 2019-es váci költségvetésben több, mint 100 millió volt tervezve a felépítésre, ám ebből semmit sem költöttek rá.

Az új önkormányzati ciklus első teljes évében, 2020-ban több mint 217 millió, majd újabb (sólyakialakítás, környezetrendezés) 22 millió forint jutott a városi büdzséből a megvalósításra. (Az éves városi költségvetést csak az Összefogás Vácért Frakció tagjai szavazták meg.)

Az alapkőletételt követő két év múlva, 2021. június 24-én átadták a felépült létesítményt.

Azóta évi 5,3 millió forint önkormányzati támogatást kap működtetésre a Játszva, Sportolva Megelőzni Alapítvány.

A város folyamatosan fejleszti a csónakház környezetét: nem messze tőle az új nagy játszótér több mint 120 millióért valósult meg tisztán önkormányzati forrásból.

Tavaly decemberben a váci képviselő-testület egyhangú voksolással hagyta jóvá a létesítmény és környékének további fejlesztését célzó, „Aktív turizmus fejlesztése” nevet viselő pályázaton való részvételt. Az elképzelésekről idén januárban lakossági fórumot is szervezett az önkormányzat a Városházán.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

EU pályázatok